Het doel van deze informatie is om vooraf het indelingsproces binnen SML inzichtelijk en transparant te maken, zodat alle spelers en ouders weten welke procedure wordt gevolgd.. SML realiseert zich heel goed dat in een dergelijk proces nooit iedereen tevreden zal zijn met de uitkomst.
Dit jaar is er een bijzondere indeling van de O19 als gevolg van KNVB-wijzigingen. De O18 komt in zijn geheel te vervallen waardoor de O19, zowel voor breedte als prestatieteams, komend seizoen uit twee geboortejaren zal bestaan (2006 en 2007).
Volgend seizoen zijn deze teams aangemerkt als prestatieteam: JO11-1, JO12-1, JO13-1, JO14-1, JO15-1, JO16-1, JO17-1, JO19-1 en SML 1.
Inzicht vooraf (tot en met de winterstop)
De ontwikkeling van jeugdspelers wordt wekelijks gevolgd door de trainer(s)/coaches. Overkoepelend heeft de trainer van het hoogste team een beeld van alle spelers in zijn/haar leeftijdslaag. Tweemaal per jaar (in de winterstop en richting het einde van het seizoen) wordt de beoordeling van elke speler schriftelijk vastgelegd. Centraal worden de spelers besproken tussen de jeugdtrainers en Jeugdcoordinator van de leeftijdslaag. Alle spelers worden serieus genomen. Ook ambitie van spelers wordt hierin uitgevraagd en meegenomen. Bij spelers uit breedteteams wordt uitgevraagd of er vriendjes zijn bij wie een speler graag in het teams zou willen spelen (maximaal 2).
Inzicht en ontwikkeling toetsen (maart)
Op basis van de beoordelingen in de winterstop en ambitie van spelers besluiten de jeugdtrainers iom de selectietrainer en de coördinator welke spelers ambitie en potentie hebben om op een hoger niveau te kunnen voetballen. Het is belangrijk om dit beeld onafhankelijk te toetsen. Dit toetsen vindt plaats in het voorjaar:
In- en uitstroom inventariseren en beoordelen (april)
Net als elke voetbalclub heeft SML elk seizoen te maken met in- en uitstroom. Nieuwe spelers melden zich, al dan niet met ambitie in het hooste team te spelen. Talentvolle SML jeugdspelers maken de overstap naar een jeugdopleiding van Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s), of spelers die bij BVO’s afvallen willen terug naar de top van het amateurvoetbal.
Ook hiervan ontvangt de coördinator een terugkoppeling.
Bij externe instroom gelden voor prestatieteams de volgende uitgangspunten:
De indeling (mei)
De spelers die bij SML blijven en de spelers die extern instromen bij SML vormen de spelersgroep die voor het komende seizoen moet worden ingedeeld. Van elke speler is informatie bekend verkregen uit hierboven beschreven stappen.
Op basis van deze informatie worden de teams in eerste concept ingedeeld (begin mei):
Begin juni, ruim voor de deadline om te kunnen overschrijven naar een andere club, worden de beoogde teams gecommuniceerd naar de spelers en ouders. Deze communicatie vindt in principe plaats via de trainer/coach/leider van het lopende seizoen.
Vriendenteams
Vanaf de JO17 bestaat de mogelijkheid een aanvraag te doen voor een zogenaamd vriendenteam. De coordinator bovenbouw bepaalt in overleg met de trainers uit de leeftijdslaag of het mogelijk is om een vriendenteam te formeren. Dit mag namelijk niet ten koste gaan van een passende indeling van de betreffend leeftijdslaag. Aanvraag voor vriendenteam moeten voor 15 april worden ingediend.
Geen JO18-1
Door wijzigingen van de KNVB zal er volgend seizoen geen jo18-1 zijn. Dat betekent dat spelers van huidige JO17 én JO18 in aanmerking komen voor de JO19-1 van volgend seizoen. Daarom zullen in maart - naast het intern en extern meetrain-schema per leeftijdslaag - enkele gezamenlijke trainingen worden georganiseerd onder leiding van trainers van huidige JO17-1 en JO18-1. Ook de nieuwe trainers van SML 1 zijn daarbij aanwezig.
Extra indeling JO12
Gedurende het seizoen geldt voor JO12 een extra indelingsproces. Na de winterstop start minimaal één team in de competitie van JO13 om op het hele veld te kunnen wennen. Hiervoor komen 14 of 15 spelers in aanmerking van de volledige leeftijdslaag JO12. In september en november worden alle spelers inJO12 beoordeeld tijdens gezamenlijke trainingen. Waarna de selectie plaatsvindt door selectietrainers i.s.m. de coördinator, met eventuele ondersteuning van bestuurslid Voetbalzaken. Uitgangspunt bij deze extra teamindeling is het aantal wisselingen in de teams zo laag mogelijk te houden.